VPN, birden fazla protokol ve teknolojiyi bir arada kullanır. Bir bilgisayardan karşı tarafta yer alan diğer bilgisayara iletişim kurulması için kriptolama yapılır ve güvenli bir tünel kurulur.
Tünel içerisinden geçen veriler şifrelendiği için bir araya giren veya girmeye çalışan kişiler sadece kriptolu olan veriyi görür. Böylelikle güvenliğiniz sağlanmış olur. Kriptolama seviyesi ne kadar yüksek olursa gizliliğiniz de o kadar fazla olur. Ayrıca bütün veri akışınız koruma altında tutulur.
Virtual Private Network (VPN) ‘’Sanal Özel AĞ’’ şeklinde dilimize çevrilir. En temel anlamıyla internete gerçek IP adresinizle girmemeniz anlamına gelir. Farklı IP üzerinden internete bağlanabileceğiniz VPN daha birçok farklı işe yarar.
VPN, bağlantınızı güvenli hale getirir ve herhangi bir ağa bağlanacağınız zaman bağlantınızı şifreleyerek kimliğinizin tespit edilmemesine yol açar. Arada bulunan iletişim kriptolu olduğu ve sörf yaparken nereye gittiğinizin çözülmemesinden dolayı ülkedeki kısıtlanmış sitelere veya IP adreslerine VPN tünelleri üzerinden erişim sağlayabilmeniz mümkündür.
VPN tüneli gönderdiğiniz, aldığınız bütün veriler şifrelenir. 3. şahısların ne yaptığınızı görmesi mümkün değildir. Bu sebeple, güvenlik sebebiyle de VPN’ler sık sık kullanılır.
VPN çeşitlerini türlerine göre ayırdığınız zaman donanım tabanlı çözümler ve yazılım tabanlı çözümler olarak iki ayrı kategoriyle karşılaşırsınız. VPN çözümleri bilgisayarınıza ya da mobil cihazlarınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü olarak kurulabilir. Genel olarak işletim sistemleri üzerinde farklı VPN protokolleri gömülü olarak sunulur. Burada yapmanız gereken tek şey VPN sağlayıcınızın ayarlarına girmek ve VPN’e bağlanmaktır.
Firewall cihazlar üzerinden VPN desteği sağlanabilir. Bu noktada sanal bir ağ bağdaştırıcısı oluşturulur ve bütün trafiğiniz VPN üzerine entegre edilir. Bağlandığınız VPN sunucusu üzerinden internete çıkabilir ve gezinti yapabilirsiniz.
Temel olarak VPN bağlantıları, karşıdaki bilgisayara kadar olan verilerinizi kriptolama ile gizli hale getirir. VPN sunucusu işlevi gören bilgisayar üzerinden çıkış yapmanız için özel olarak tasarlanır.
VPN, kurumsal arasındaki iletişimin güvenli hale gelmesi için tercih edilir. İnternet üzerindeki takip, gizlilik ihlalleri ve benzeri sonuçlar ortaya çıktığı için kullanıcılar VPN kullanmayı tercih eder. İnternetin ilk dönemlerindeki VPN, farklı lokasyonda yer alan kurumların birbiri arasındaki iletişimi güvenli hale getirmek için tercih ediliyordu.
Kurumlar diğer kurumlar veya şirketler diğer şubeleri ve merkezleriyle VPN protokolü kullanarak iletişime geçebilirler. Bu sayede kurum verilerinin güvenliği de sağlanmış olur. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın başka ülkelerinde de internet yasakları ile karşı karşıya kalabiliyoruz.
Bu tür kısıtlamalardan etkilenmemek için VPN kullanmak isteyen kullanıcılar olabiliyor. VPN teknolojileri doğası gereği DNS isteklerinizle birlikte bütün trafiğinizi kriptoladığından dolayı sansürü aşmak isteyenler VPN kullanıyor. Araya kimin girdiği, kimin sizi izlemek istediğine bakılmaksızın VPN hizmetlerinden yararlandığınız zaman internet bağlantısı elde edebiliyorsunuz.
Her VPN uygulaması için güvenilir demek yanlış olur. Burada önemli olan nokta hangi firma tarafından geliştirilen VPN’i kullandığınızdır. VPN türleri arasında birtakım güvenlik problemleri olduğu bilinmektedir. Bu sebeple, VPN kullanmak istediğiniz zaman güvenilir kişiler veya firmalar tarafından geliştirilmiş olanları tercih etmelisiniz.
Ücretli ve ücretsiz olarak sunulan VPN hizmetleri bulabilmeniz mümkündür. Fakat profesyonel veya kurumsal bir kullanım için mutlaka ücretli VPN’lerden destek almanız tavsiye edilir. Kullanıcılar tarafından daima güvenilir yorumlar alan ve bilinen firmaların geliştirdiği VPN’leri güvenilir şekilde kullanabilirsiniz. Seçim yaparken istek ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalı ve buna göre hareket etmelisiniz.